עצי זית
Olea Europaea
רשימת הזנים הנפוצים בארץ ותכונותיהם:
סורי:
אחד הזנים הנפוצים והחסונים בישראל, נפוץ בארץ ובלבנון.
הזן הסורי הוא זן עתיק, ורוב העצים העתיקים בארץ ובלבנון משתייכים לזן זה.
איכות השמן המופק מזן זה הינה מעולה, בעלת ארומה, וטעם מיוחד.
הפרי מצטיין בתפוקת שמן גבוהה (30%- 35% ),
מתאים לכבישה ואיכותו מעולה. עצים עתיקים מזן זה מרשימים ביותר.
מראה הגזע ייחודי, חסון מפותל ומחורר.
נבאלי – בלאדי:
מוצאו של זן זה באיזור בית- נבאלה מכאן שמו.
העץ נפוץ באזור המרכז ביהודה ושומרון.
זן זה משמש לכבישה ולשמן.
הזן נחשב לזן בכיר המבשיל בחודש ספטמבר.
טעמו של השמן המופק ממנו עדין ורך.
ברנע:
פיתוח ישראלי, זה זה מצטיין בתפוקת שמן ויבול רב.
טעמו של השמן עדין ואיכותי.
קיימים מטעים מוצלחים מאוד בנגב, אזור רביבים.
הזן מותאם לקטיף מכני באמצעות מנערת, דבר המאפשר הרחבת הגידול והפיכתו לרווחי במיוחד במשק הישראלי בו קיימת בעיה של כוח אדם.
מנזלינו:
מוצאו מספרד, נחשב לזן חשוב ומוצלח לכבישה, הן כירוק והן כשחור.
ציפת הפרי יציבה, רכה ונפרדת מהגלעין.
הזן נפוץ מאוד בעולם ומשמש לתפוקת שמן ולכבישה כאמור לעיל.
נובו:
זן איטלקי, הפרי גדול מאוד ומתאים בעיקר לכבישה.
סנטה קטרינה:
זן איטלקי, פרי גדול בעל איכות גבוהה, מתאים לכבישה.
קלמטה:
זן יווני, נחשב לאחד הטובים ביותר למאכל וכבישה.
הזן מצטיין באחוז שומן גבוה ומתאים להפקת שמן.
זני זית נפוצים בישראל – השוואת תכונות
מזלינו | נובו | סורי | פיקואל | מוחסן | פשולין | מעלות | ברנע | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
מוצא: | ספרד | איטליה | לבנון- ישראל | ספרד | יהודה ושומרון | צרפת | ישראל | ישראל |
גודל עץ: | בינוני- גדול | גדול מאוד | בינוני - קטן | בינוני | גדול | גדול | בינוני | גדול |
צורת נוף: | עגול- רחב | עגול- רחב | עגול | עגול | עגול | עגול זקוף | עגול זקוף | זקוף צירי |
קצב גידול: | מהיר | בינוני- מהיר | איטי | בינוני | מהיר | בינוני | בינוני- מהיר | מהיר מאוד |